Helmivene on kaunis merieläin

Helmivene eli Nautilus on mustekalojen sukuun kuuluva merieläin, jota suojaa kaunis kierteinen kuori. Se koostuu helmiäismäisestä kalkkimineraalista, aragoniitista, joka saa kuoren pinnan hohtamaan kauniisti.

Helmiveneet liikkuvat vedessä käyttäen vesisuihkua avukseen ja ne pystyvät säätelemään syvyyttään aivan kuten sukellusveneet. Ei olekaan ihan sattumaa, että Kapteeni Nemon sukellusvene oli nimeltään Nautilus.

Nämä elävät fossiilit olivat merten valtiaita satoja miljoonia vuosia sitten ja ne saattoivat olla jopa kolme metrisiä jättejä. Trooppisissa vesissä sekä merivesiakvaarioissa voit vielä nähdä eläviä helmiveneitä vaikka suuri osa lajinsa edustajista kuoli aikanaan sukupuuttoon. Kuolleet helmiveneet muuttuivat aikojen kuluessa kauniiksi fossiiliesiintymiksi, joita voimme tänä päivänä ihailla. 

Helmivene (nautilius pompilius)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *