Historia etsii vertaistaan

Tekstiilitaiteen maailmanmestarit

Etelä-Amerikan Andien länsipuolisten alueiden kansat ovat olleet mestareita käsitöissään ja kuuluisia tekstiileistään. Alpakka on ollut tärkeä vaatetusmateriaali tuhansien vuosien ajan ja täällä ovat syntyneet monet tekstiilitaiteen mestariteoksista. Tutkijat uskovat heidän tunteneen lähes kaikki nykyisin käytössä olevat kudontatekniikat. Värien käyttö oli mestarillista.  Materiaaleina he käyttivät alpakkaa, vikunjaa, laamaa ja puuvillaa sekä näiden kuitujen erilaisia sekotteita. 
Kankaat koristeltiin taidokkaalla kirjonnalla ja eräänlaisella neulonnalla. Materiaaleja myös värjättiin upeilla väreillä, joita saatiin esimerkiksi kasveista, hyönteisistä ja merieläimisä. Myös maa-aines värejä käytettiin. Vaatetuksen lisäksi kankaat ja vaatteet toimivat myös tärkeänä kauppatavaraa. Upeimmat tekstiilit ja kudonnaiset päätyivät ylhäisön käyttöön esimerkiksi hautatekstiileiksi tai uhrilahjoiksi jumalille.
Alpakat_Peru_Andit_Alpacas_Peru_Andes_2010_helmivene.fi
Muinaisten Inkojen taloudessa alpakat olivat tärkeitä kotieläimiä ja heillä on arveltu olleen niitä kymmeniä miljoonia espanjalaisten tulon aikoihin. Inka -kulttuurissa alpakka oli ylimystön yksinoikeus, vaurauden ja säädyn mitta. Upeimmat säilyneet menneen ajan tekstiilit tulevat rutikuivasta Paracasin alueelta tehdyistä hautalöydöistä, joka sijaitsee lähellä kuuluisia Nazca –linjoja. 
Täältä löydettiin yli 400 muumionyyttiä ajalta 1000-200 eaa. Tärkein materiaali oli alpakka. Tekstiilit olivat taidokkaasti valmistettuja ja niissä oli käytetty yli 150 väriä. Värit ovat säilyneet löydöissä uskomattoman hyvin, mahdollisesti löytöpaikan kuivuuden vuoksi. Etelä-Amerikan muinaisten kansojen vanhimmat löydöt ovat ns. Chavinin kulttuurin maalatut puuvillakankaat 2000-500 eaa, mutta tutkijat ovat löytäneet jopa 5000 vuoden takaisia löydöksiä.

Best AI Website Creator