En mästerlig historia

Världsmästare av textilart

Invånarna i Sydamerikas Andernas västra delar var och är mästare i hantverk och berömda för deras textiler. Alpackaull har varit ett viktigt beklädnadsmaterial för tusentals år och här har flera textilmästerverk fötts. Forskarna tror att de kände till nästan alla vävningstekniker som är i bruk idag. Användningen av färger var också exemplariskt.
De använde alpacka-, vikunja-, lama- och bomull och blandade dessa också ihop. Tygerna var dekorerade med brodyr och olika stickningar. Materialen var färgade med briljanta färger som togs t.ex. från växter, insekter och havsdjur. Jordfärger användes också. Tyger och kläder användes förutom som beklädnad också som handelsgods. De finaste textilerna och vävnader användes av adeln som t.ex. begravningstextil eller som offergåva till gudar.
Alpakat_Peru_Andit_Alpacas_Peru_Andes_2010_helmivene.fi
Forna Inkan hade alpackan som viktiga husdjur och det antas ha funnits över tio miljoner alpackor vid den tiden då spanjorerna kom. I Inkakulturen var alpackaull adelns privilegium, ett mått på förmögenhet och samhällsklass.
Finaste bevarade textiler från flutna tider har hittats från grav i knuttorra Paracas, som befinner sig nära de berömda Nazca-linjerna. Här upptäcktes över 400 mumier under åren 1000-200 f.v.t. Viktigaste materialet var alpackaull. Textilerna var skickligt tillverkade och över 150 färger hade använts. Färgerna har också bevarats otroligt bra, möjligen på grund av det torra klimatet. Äldsta fyndet av Sydamerikas forna folk är de sk. Chavins kulturs målade bomullstygerna från 2000-500 f.v.t., men forskare har hittat fynd som är t.o.m. 5000 år gamla. 

https://mobirise.com easy site creator