Fint djur

Värderbar fiberproducent för husdjur

Alpackan är tämd redan ca. 5000 år sedan, troligen från vikunja, och den beräknas vara ett a de tidigaste husdjuren som människor haft. Alpackan hör till kameldjuren, likaså laman och dess vilda släktingar vikunja och guanako. Största delen av världens alpackor lever i Anderna i Sydamerika och på högplatån, där levnadsförhållandena är kala.

En alpacka väger 45 - 85 kg och dess mankhöjd är ca. 75 - 100 cm. En kalv (en cria) föds i taget. Alpackan är en idisslare och de lever i hjord, de är viktiga förvärvskällor för Andernas nomader. Alpackorna betar på gräsmark under dagarna, nätterna spenderar de hemma bakom murens skydd. I flera platser får speciellt babyalpackan övernatta under tak för att få extra skydd i nattens kyla.

Alpackan är främst ett ullproduktionsdjur från vilka nomaden förtjänar sitt uppehälle. Utöver den värdefulla ullen används dels gödseln som bränsle. Då djuret blir äldre blir också ullen svagare, då utnyttjas också alpackans kött och våd. Yllen är så värdefull att djuret inte avlivas tidigare för kött eller våd. Det grymma klimatet på bergen har förorsakat att alpackan har ett av världens finaste ull.

Omfattande alpackaullproduktion har uppkommit på Anderna, huvudsakligen i Peru. Den årliga ullproduktionen är ca. 4000 ton. Alpackans päls är naturligt flerfärgad, detta leder till förbättrad ekologi då färgning inte behövs så ofta. Materialet är en viktig exportprodukt för landet, flera modehus har också upptäckt högklassiga ullen.

Helmiveneen_alpakat_Parainen_Finland_Alpacas_in_Finland_helmivene.fi
 Alpackor som är uppfödda i Finland får leva en naturlig livslängd på 20 - 25 år. Här är de främst husdjur och sällskapsdjur för hela familjen och man kan t.ex. delta i utställningar och agility med dem. De är också värdefulla landskapsvårdare då de med hjälp av sin långa nacke kan äta högt uppifrån och deras mjuka sulor söndrar inte markytan. Hjordens avföring är lätt att städa upp från deras gemensamma toaplats. Självklart utnyttjas också deras värdefulla ull och gödseln har värde som biologisk gödsel.
Alpackan yttrar sig dämpat,  det låter som hjorden skulle ha namnupprop. I Finland används hingst, hona och kalv som alpackans benämningar. Visste du att alpacka är också en metallblandning?

Set up a site - More