css templates

Upea elänkuitu

Kotieläimeksi jalostettu arvokkaan kuiduntuottaja

Alpakka on kesytetty jo noin 5000 vuotta sitten, todennäköisesti vikunjasta, ja se lukeutuu ihmisen varhaisimpiin kotieläimiin. Alpakka kuuluu kamelieläimiin, kuten laama, sekä näiden villit sukulaiset, vikunja ja guanako.

Alpakoita on maailmassa noin 4 miljoonaa yksilöä, joista noin 85-90 % elää Perussa, Etelä-Amerikan jylhien Andien rinteillä ja ylätasangoilla, jossa elinolosuhteet ovat karut.  

Alpakka painaa 45–85 kg ja sen säkäkorkeus on noin 75 cm–100 cm. Kerralla syntyy yksi vasa, cria. Alpakat ovat märehtiviä laumaeläimiä, jotka ovat Andien paimentolaisille tärkeä elinkeino. Andeilla alpakoita laidunnetaan päivisin ruohostomailla ja yöksi palataan kotiin kivimuurien suojaan. 

Alpakasta on jalostettu kaksi eri muotoa, pörröturkkinen huacaya sekä paljon harvinaisempi, silkkimäinen suri. 

Monissa paikoissa varsinkin babyalpakat pääsevät vielä lisäksi katosten alle saamaan lisäsuojaa yön ankaralta kylmyydeltä.

Alpakat ovat ensisijaisesti hienoa kuitua tuottavia eläimiä, joista paimentolaiset saavat elantonsa. Arvokkaan kuidun lisäksi hyödynnetään jonkin verran lantaa polttoaineena. Eläimen iän myötä kuidun laatu heikkenee ja silloin myös alpakan liha ja vuota hyödynnetään. Kuitumateriaali on niin arvokasta, että eläintä ei tapeta vuodan tai lihan vuoksi.  Noin 10 % kannasta tuottaa kaikkein hienointa babyalpakkaa, noin 35 % tuottaa tavallista alpakkaa ja noin 55 % kuidusta on liian lyhyttä tai karkeaa, jotta siitä voitaisiin valmistaa laadukkaita tuotteita. 

Helmiveneen_alpakat_Parainen_Finland_Alpacas_in_Finland_helmivene.fi
 Suomessa kasvatettavat alpakat saavat pääsääntöisesti elää luonnollisen elinkaaren, joka on noin 20-25 vuotta. Täällä ne ovat ensisijaisesti koko perheen lemmikkejä ja seuraeläimiä ja niiden kanssa voi harrastaa esimerkiksi näyttelyitä ja agilitya. Ne ovat myös arvokkaita maisemanhoitajia, sillä pitkän kaulansa ansiosta ne ylettyvät syömään korkealta eikä eläimen pehmeä antura riko maan pintaa.
 Koko lauman yhteisestä vessapaikasta eläinten jätökset on myös helppo siivota tarvittaessa. Toki myös arvokas kuitumateriaali hyödynnetään ja lanta on arvokasta luonnonlannoitetta. Alpakat ääntelevät vaimeasti ynisemällä, ikään kuin pitäen nimenhuutoja muulle laumalle. Suomessa alpakkan nimityksiksi ovat vakiintuneet orhi, emä ja vasa. Tiesithän, että alpakka on myös metalliseos?