Alpakan, guanagon ja vikunjan lailla myös laama on kamelinsukuinen Etelä-Amerikan eläin. Se on jalostettu kuljetusjuhdaksi vuoristoseutujen vaikeakulkuisille alueille ja laama pystyykin kuljettamaan jopa 40-50 kiloisia taakkoja. Laaman kantamuoto on villi guanako, josta se on jalostettu jo noin 5000 vuotta sitten ihmisen kumppaniksi.


Laaman säkäkorkeus on n. 120 cm ja se voi painaa jopa 160 kiloa. Ne elävät noin 15 – 20 vuotiaiksi ja niitä laidunnetaan 2500-4000 metrin korkeudessa, jossa ne syövät lehtiä ja ruohoa. Vuoden kantoajan jälkeen naaras synnyttää yhden, harvoin kaksi poikasta. Myös laamat ovat märehtiviä laumaeläimiä.


Perinteisestä laamasta saadaan villaa, josta tehdään ennen kaikkea mattoja, huopia, laukkuja ja muita tuhdimpia tekstiilejä. Hienompaa villaa saadaan perinteisestä laamasta jalostetusta villalaamasta, jonka  hienosta villakuidusta valmistetaan pääasiassa vaatteita. Vuosittainen laamanvillan  kokonaistuotanto on noin 600 tonnia, joka tuotetaan pääasiassa Boliviassa.  Laaman villan kansainvälinen kirjainlyhenne on WL. Etelä-Amerikan  asukkaat syövät myös laaman lihaa ja lantaa käytetään polttoaineena. Myös vuota hyödynnetään.Vaikka laamalla on pitkä yhteinen historia ihmisen kanssa, niin Suomessa se on melko uusi lemmikki- ja harraste-eläin.  Nämä nokkelat ja viisaat eläimet ovat ihastuttavia lemmikkejä ja mainioita kotieläimiä ja ne myös soveltuvat monenlaiseen toimintaan, kuten esimerkiksi lenkkiseuraksi, vaelluskaveriksi, tehtäväratojen suorittajaksi, agilityyn, näyttelyeläimeksi ja  terapiaeläimeksi. Koulutetun laaman voit valjastaa myös kärryjen eteen ja niin voit lähteä vaikka mukavalle laama-ajelulle.

 
https://plus.google.com/117436319153137227548/posts

B

Laama

Kartta

in english

på svenska