Guanakot ovat Etelä- Amerikan laamaeläimistä kaikkein kookkaimpia. Ne kasvavat miehen mittaisiksi ja 120 kg painaviksi ja ne saavuttavat jopa 20 –vuoden iän. Guanakot elävät laajalla alueella hyvin monenlaisessa ympäristössä mm. puoliaavikolla, pampalla, pensaikkoalueella sekä myös metsissä ja ne ovatkin kaikkein laajimmalle levinneet kamelieläimet Etelä-Amerikassa. Suurin osa elää Patagoniassa.


Guanakot
syövät pääasiassa ruohoa, mutta myös puiden lehtiä ja   silmuja. Ne pystyvät olemaan pitkiäkin aikoja ilman vettä ja juovat myös suolaista vettä. Ydinperhe on haaremi, jossa on perheenpään lisäksi naaraita ja niiden poikasia. Kooltaan perhekunta on noin 16 yksilöä. Reviiri merkitään lantakasoin, jotta muut perhekunnat sekä jopa satapäiseksi kasvavat poikamieslaumat tietävät missä raja kulkee.


Guanakon villa on hienoudeltaan laaman villan luokkaa ja sitä hyödynnetäänkin jonkin verran tekstiiliteollisuudessa.


Myös guanakon, kuten muidenkin Etelä-Amerikan kamelieläinten historia on samankaltainen: Vuosisatojen ajan Tulimaan ona – ja Etelä-Chilen tehuelehe –intiaanit saivat guanakosta lihaa ravinnokseen, vuotia vaatteisiin sekä majojen rakentamiseen. Poikasia kesytettiin lemmikeiksi. Guanakot olivat heille tärkeitä kotieläimiä. Kun 1800 – luvulla eurooppalaiset siirtyivät harjoittamaan massiivista lammastaloutta Etelä- Amerikan kärkeen, johti tämä intiaanien säälimättömään vainoamiseen. Myös guanakot metsästettiin sukupuuton partaalle sillä niiden pelättiin kilpailevan laidunmaista lampaiden kanssa. Guanakoja kuoli myös uusista kotieläimistä tarttuneisiin sairauksiin.


 
https://plus.google.com/117436319153137227548/posts

B

Guanako

Kartta

in english

på svenska