Alpakka on kesytetty jo noin 5000 vuotta sitten, todennäköisesti vikunjasta, ja se lukeutuu ihmisen varhaisimpiin kotieläimiin. Alpakka kuuluu kamelieläimiin, kuten laama, sekä villit sukulaisensa vikunja ja guanako. Suurin osa maailman alpakoista asuu Etelä-Amerikan jylhien Andien rinteillä ja ylätasangoilla, jossa elinolosuhteet ovat karut.Alpakka painaa 45 – 85 kg ja sen säkäkorkeus on noin 75 cm – 100 cm. Kerralla syntyy yksi vasa, cria. Alpakat ovat märehtiviä laumaeläimiä, jotka ovat Andien paimentolaisille tärkeä elinkeino. Alpakoita laidunnetaan päivisin ruohostomailla ja yöksi palataan kotiin muurien suojaan. Monissa paikoissa varsinkin babyalpakat pääsevät vielä lisäksi katosten alle saamaan lisäsuojaa yön ankaralta kylmyydeltä.Alpakat ovat ensisijaisesti hienon kuidun tuotantoeläimiä, joista paimentolaiset saavat elantonsa. Arvokkaan kuidun lisäksi hyödynnetään jonkin verran lantaa polttoaineena. Eläimen iän myötä kuidun laatu heikkenee ja silloin myös alpakan liha ja vuota hyödynnetään. Kuitumateriaali on niin arvokasta, että eläintä ei koskaan tapeta vuodan tai lihan vuoksi.


Alpakoita on maailmassa noin 4 miljoonaa yksilöä, joista noin 90 % elää Perussa. Noin 10 % kannasta tuottaa kaikkein hienointa babyalpakkaa, noin 35 % tuottaa tavallista alpakkaa ja noin 55 % kuidusta on liian lyhyttä tai karkeaa, jotta siitä voitaisiin valmistaa laadukkaita tuotteita.


Vuoriston ankarat olosuhteet ovat kehittäneet alpakalle yhden maailman hienoimmista eläinkuiduista. Andien maihin, pääasiassa Peruun, on keskittynyt laajamittaista alpakkateollisuutta. Alpakkaa  tuotetaan vuosittain noin 4000 tonnia. Alpakan turkin luontainen monivärisyys lisää sen ekologisuutta, vähentämällä värjäämisen tarvetta. Upea materiaali on maalle tärkeä vientituote ja monet muotitalot käyttävät laadukasta ja korkealuokkaista alpakkaa tuotteissaan.


Suomessa kasvatettavat alpakat saavat elää luonnollisen elinkaaren, joka on noin 20 - 25 vuotta. Täällä ne ovat ensisijaisesti koko perheen lemmikkejä ja seuraeläimiä ja niiden kanssa voi harrastaa esimerkiksi näyttelyitä ja agilitya. Ne ovat myös arvokkaita maisemanhoitajia, sillä pitkän kaulansa ansiosta ne ylettyvät syömään korkealta eikä eläimen pehmeä antura riko maan pintaa. Koko lauman yhteisestä vessapaikasta eläinten jätökset on myös helppo siivota tarvittaessa. Totta kai myös arvokas kuitumateriaali hyödynnetään ja lanta on rahanarvoista luonnonlannoitetta.


Alpakat ääntelevät vaimeasti ynisemällä,
ikään kuin pitäen nimenhuutoja muulle laumalle. Suomessa alpakkan nimityksiksi ovat vakiintuneet orhi, emä ja vasa.

Tiesitkö, että alpakka on myös metalliseos?

 
https://plus.google.com/117436319153137227548/posts

B

Alpakka

Kartta

in english

på svenska