Alpakka on jalostettu jo noin 5000 vuotta sitten, todennäköisesti vikunjasta, ja se lukeutuu ihmisen varhaisimpiin kotieläimiin. Alpakka kuuluu kamelieläimiin, kuten laama, sekä näiden villit sukulaiset, vikunja ja guanako.
Alpakoita on maailmassa noin 5 miljoonaa yksilöä, joista noin 75-80 % elää Perussa, Etelä-Amerikan jylhien Andien rinteillä ja ylätasangoilla, jossa elinolosuhteet ovat ankarat, kylmät ja karut.
Alpakka painaa 45–85 kg ja sen säkäkorkeus on noin 75 cm–100 cm. Kerralla syntyy yksi vasa, cria. Alpakat ovat märehtiviä laumaeläimiä, jotka ovat Andien paimentolaisille erittäin tärkeä elinkeino. Andeilla alpakoita laidunnetaan päivisin ruohostomailla ja yöksi palataan kotiin kivimuurien suojaan.
Monissa paikoissa, varsinkin nuoret alpakkavasat, pääsevät katosten alle saamaan lisäsuojaa yön ankaralta kylmyydeltä ja palaavat aamulla emän hoivaan.
Alpakat ovat ensisijaisesti hienoa kuitua tuottavia eläimiä, joista paimentolaiset saavat elantonsa. Arvokkaan kuidun lisäksi hyödynnetään jonkin verran lantaa polttoaineena. Eläimen iän myötä kuidun laatu heikkenee ja silloin myös alpakan liha ja vuota hyödynnetään. Kuitumateriaali on niin arvokasta, että eläintä ei koskaan tapeta vuodan tai lihan vuoksi. Noin 18-20 % koko alkappakannasta tuottaa kaikkein hienointa kuitumateriaalia, babyalpakkaa, noin 40 % tuottaa tavallista hyvää alpakkaa, mutta noin 40 % kuidusta on liian lyhyttä tai karkeaa, jotta siitä voitaisiin valmistaa laadukkaita ja kestäviä tuotteita.
HTML Website Generator